NATURISTEN 2021

Tidskrift för Naturism * Årgång 16

☺ Debatt: Varthän går svensk naturism?

All verksamhet som vill utvecklas och uppnå sin målsättning måste på något sätt synliggöra sig. Naturismens målsättning är att ge människan en bättre livskvalité genom sundare matvanor, motion och friluftsliv, alltså en naturenlig inriktning, och hit får man räkna rätten för alla att bada utan kläder både inom- som utomhus.

Dansk naturism löste detta genom att gång på gång bada textilfritt på allmänna badplatser. Några problem att få medlemmarna att ställa upp på dessa spontana demonstrationer och att låta sig avbildas fanns inte. Nakenheten är ju något positivt, inget att skämmas för och inget som behöver skylas utom som skydd mot yttre påverkan.

Resultatet av aktionerna blev att myndigheterna beslöt att textilfritt badande var tillåtet i hela Danmark.

Svensk naturism har valt en annan väg genom att förpuppa sig på avskilda områden och där bedriva textilfri camping och att utplåna de volleybollplaner som en gång fanns, samt att odla social samvaro med otaliga fester med god mat och dryck. Att demonstrera för textilfritt badande i likhet med dansk naturism finns ej på kartan, för många av medlemmarna tycks lida av någon sorts fobi för nakenhet. De ställer inte upp för demonstrationer och foton. Grundidén att verka för den nakna kroppens rätt har helt kommit bort till förmån för campingverksamheten för ett fåtal.

Resultatet har blivit att medlemskåren blivit likt en pensionärsförenings. Ungdomarna lyser med sin frånvaro och officiellt erkännande av textilfritt badande är lika fjärran nu som när naturismen kom till Sverige för snart hundra år sedan.

Vilken utveckling!

Bogården 2016-08-29

Bertil Sefbom

Bertil Sefbom skickade in den här insändaren till SNF-tidskriften Tillsammans i september 2016 och på nytt i januari 2017.

Den blev Ej publicerad i Tillsammans.

NATURISTEN tar nu in texten som ett debattinlägg. Vad har Du för uppfattning. Vilka är de viktiga uppgifterna för svensk naturism?

Du kan skriva ditt svar som en ”kommentar” till den här sidan eller som ett eget debattinlägg. Se DEBATT i vår huvudmeny ovan.

%d bloggare gillar detta: